Loading

Öğr.Gör.

Gültekin BÜYÜKŞENGÜR

Adapazarı Meslek Yüksekokulu

Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü

İletişim

gultekinb@sakarya.edu.tr

(264) 295 66 92

Sosyal Hesaplar

Stajlar Hakkında Genel Bilgilendirme ve Gerekli Evraklar

ADAmyo Staj Rehberi 1.11 (2012-)

  

 

 

 

Staj nedir?
Öğreniminiz esnasındaki kazanımların, laboratuar uygulamaları ve gerçek iş yeri uygulamaları ile pekiştirilmesi için yapılan bir eğitimi tamamlama faaliyetidir. Staj uygulamalarında mesleki alan dışında, iş yeri görgüsü - disiplini vb kazanımların da elde edilmesi beklenir.

ADAmyo öğrencisi staj yükünü nasıl tamamlar?
ADAmyo'da Staj Uygulaması çalışma durumuna göre iki farklı şekilde yürütülmektedir. Bir işyerinde en az 1 ay süre ile çalışan ve belirli kazanımlar elde eden öğrencilerimiz, İşyeri Bilgi Formu aracılığı ile staj muafiyeti için başvurabilir. Henüz bir işyerinde çalışmayan öğrencilerimiz endüstri stajlarını 2. Yarıyılın sonundan itibaren staj başvuru işlemlerini Staj Başvuru Formu aracılığı ile yapabilir. Endüstri stajının yeri ve tarihi öğrencilerimiz tarafından belirlenerek ilgili program başkanının onayına sunulur. Kabul görmesi halinde sigorta işlemlerinin yürütülmesi için, öğrenci en az 15 gün önceden gerekli evraklarını (Staj Beyan Taahhüt Formu) okulumuza ulaştırmalıdır.
Staj faaliyetleri önerilen şekilde tamamlanmadan mezun olunamaz. Lütfen diğer başlıkları inceleyiniz.

Staj süresi ve aşamaları nedir?
Adapazarı Meslek Yüksekokulu öğrencileri, öğrenimleri süresince en az 30 (otuz) iş günü olarak tek bir seferde staj yapmak zorundadırlar.
Adapazarı Meslek Yüksekokulu öğrencileri stajlarını 2. Yarıyılın sonundan itibaren yapabilirler. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada otuz (30) iş günü stajını yapmalıdır. Staj için defter doldurulması gerekmektedir.

Staj yapmak için belirli bir zaman aralığı var mıdır?
Staj, akademik takvimdeki sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin Cumartesi günü faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci haftanın en fazla 6 işgünü staj yapılabilir.

Nerelerde staj yapabilirim?
Öğrenciler stajlarını, alanlarına uygun yurt içi veya yurt dışı kamu/özel kurum ve kuruluşlarda yaparlar. Staj yerleri, bölüm başkanlığınca uygun görülen yerler öncelikli olmak kaydıyla, öğrencilerin bizzat kendileri tarafından bulunur. Stajyer öğrenciler; staj süresi boyunca işyeri tarafından belirlenecek sorumlu personel nezaretinde stajını tamamlar.

Staj yerine devam zorunluluğu var mıdır?
Stajlara fiilen devam zorunluluğu vardır. Stajyer öğrenci, iş yerinin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Devamsızlık süresi her ne olursa olsun bir işyerinde yapılan toplam stajın % 10’nu (3 işgünü) geçemez. Devamsızlığın 3 işgününü aşması durumunda eksik kalan gün kadar öğrencinin stajını tamamlaması gerekir. Öğrenci aynı işyerinde eksiğini telafi edebilir. Öğrencilerin stajlarına devam durumları gerek görüldüğü takdirde telefonla veya elektronik yazışmalar ile de sorgulanabilir.

Staj Yerinde Uyulması Gereken Esaslar Var mıdır?
Öğrenci staj yaptığı sürece, işyerinin yasal, idari, çalışma, disiplin ve iş güvenliği kuralları ile Sakarya Üniversitesi ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine uymak zorundadır. Stajyer öğrenci; staj konusu ile ilgili, işyerindeki yetkililer tarafından verilecek çalışmaları yapmak zorundadır. Staj süresince ücret ödenip ödenmemesi veya ödenecek ücretlerin miktarı stajyer öğrenci ile kurum ve kuruluşlar arasındaki anlaşmaya bağlıdır.

Staj başvurusu ve süreci nasıl işler?
Öğrenci staj yapmaya karar verdiği ve anlaşma sağladığı işyeri için;
1. ADAmyo WEB üzerinden şifreli giriş yaptıktan sonra sol menüde bulunan “Staj Bilgileri” bağlantısını tıklayınız. Sizin durumunuza uygun "Staj Durum Anketi"ne katılarak “İleri” düğmesine basınız.

2.Staj Başvuru Oluşturma Formu” alanlarını doldurduktan sonra form oluşturunuz. Bu aşamada doldurmanız istenen her adım çok önemlidir. Staj, akademik takvimdeki sınav dönemleri dışında kalan günlerde yapılır. Staj yapılan iş yerinin Cumartesi günü faaliyette olması durumunda belgelemek şartıyla öğrenci haftanın en fazla 6 günü staj yapılabilir. Staj süresinin 30 günden az olmadığına emin olunuz.

3. Oluşturulan başvuru formunu indirmek için sayfadaki indirme alanını tıklayınız.

Başvuru formunu bilgisayarınız indirdikten sonra çıktısını alınız ve formu Adapazarı Meslek Yüksekokulu adresine elden ya da kargo yolu ile teslim edilmesini sağlayınız.

4. Adapazarı Meslek Yüksekokulu’na ulaşan belgeniz Program Başkanınız tarafından incelenecek, onay verildiği takdirde; staj yerine vereceğiniz onaylanmış başvuru belgenizle beraber, staja başlama belgesi tekrar sistemimizdeki iletişim adresinize gönderilecektir.
(Sistemimizdeki iletişim bilgilerinizi kontrol ediniz)

Size gönderilen “Staj Başvuru Formu”nu öncelikle işyeri bilgileri ve staj süresi (başlangıcı ve bitiş tarihi) bilgilerini işyerine onaylatmalısınız. Bu onaylanan belge ile birlikte ve gerekli belgeleri bir araya getirerek, staja başlama tarihinden en az 15 iş günü öncesinde program başkanlığına kargo yoluyla veya elden teslim edilir.

Staj belgelerini belirtilen süre içerisinde teslim etmeyen öğrencilerin sosyal güvenlik sistemine (SGK) girişleri yapılamayacağı için stajlarına başlaması söz konusu olamaz.

Gerekli Belgeler
1. Staj Başvuru/kabul Formu
2. Öğrenci kimliğinin fotokopisi
3. Staj beyan ve taahhüt formu
4. Nüfus cüzdanının fotokopisi

Staj sonrasında ne yapmalıyım?
Öğrenci, staj yaptığı dönemin tek ders sınav gününe kadar staj defterini program başkanlığına teslim etmek kaydıyla staj sınavına girebilir. Süresi içinde teslim edilmeyen, eksik hazırlanmış veya onaysız staj defterleri ve sicil fişleri, değerlendirmeye alınmaz.

Staj esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

  • Stajyer öğrenci, işletmedeki staj süresi içinde staj defterini doldurur ve çalışma süresince ve sonunda gerekli yerleri işletme yetkililerine onaylatır. Staj defterinin her sayfasının işletmedeki staj sorumlusu veya sorumluları tarafından imzalanmış olması, ilk ve son sayfaların ise onaylı ve mühürlü olması gerekmektedir.

  • “Öğrenci Staj Sicil Fişi” ve staj defterinin doldurulmasında tükenmez kalem, dolmakalem vb. kullanılmalı ve yazılar okunaklı olmalıdır.

  • Yurt dışında yapılan stajlara ait defterler staj yönergesinde belirtilen esaslara göre İngilizce doldurulabilir.

  • “Öğrenci Staj Sicil Fişi” işyeri tarafından kapalı ve mühürlü olarak öğrenciye verilmelidir. Stajyerler kapalı ve mühürlü zarftaki “Öğrenci Staj Sicil Fişi”ni, staj defteriyle birlikte elden teslim etmelidirler.

  • Staj defterinin ilk sayfası eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Öğrenci bilgileri, staj dalı, işyerinin bilgileri, imzası ve kaşesi mutlaka bulunmalıdır.

  • Staj defterlerinde doldurulan sayfaların üst tarafındaki başlık kısımları (yapılan iş, sayfa no, tarih) mutlaka doldurulmalıdır.

  • Stajdaki çizimler teknik resim kurallarına uygun olarak çizilmelidir.

  • Konu başlıkları numaralandırılmalı, birinci derece konu başlıkları tümü büyük harf, ikinci derece konu alt başlıklarında kelimelerin sadece ilk harfleri büyük ve daha alt derece konu başlıklarında sadece ilk harf büyük olmalıdır.

  • Tüm şekil, grafik ve çizelgeler konu başlıklarına göre numaralandırılmalı, konu anlatımlarında bu numaralara gerekli atıflar ve açıklamalar yapılmalıdır.

  • Staj defterlerinin başında staj yerinin genel tanıtımı (işyerinin adı, adresi, bağlı olduğu kuruluşlar, kısa tarihçesi, organizasyon yapısı, çalışma alanları, sektör içindeki yeri, misyonu, vizyonu, iş stratejisi vs.) yapılmalıdır.

  • Bilgiler, yapılan iş sırasına göre belirli düzende verilmelidir.

  • Staj defteri sayfaları yeterli olmadığı takdirde, aynı formda oluşturulacak A4 boyutlarında standart sayfalar deftere ayrı bir dosya ile eklenebilir. Ek dosyadaki tüm sayfalar da onaylı olmalıdır.

  • Staj defterlerine sadece o işyeri ile ilgili teknik bilgiler (yapılan iş ile ilgili parça/sistemlerin yapısı, çalışma prensipleri, türleri, görevleri vs.) yazılmalıdır.

  • İşletmeye ait staj konularını ilgilendiren ve işletme tarafından izin verilen proje, fotoğraf, broşür, standart ve kullanma kılavuzu gibi belgeler staj defterine eklenebilir.

Stajdan muaf olabilir miyim?
Mesleği ile ilgili olabilecek alanlarda çalışan öğrencilerimiz, ADAmyo portalına şifreli giriş yaparak Staj Bilgileri modülünde çalıştığını beyan edip, ileri butonuna tıkladıktan sonra ilgili bilgileri giren ve sistemin hazırlayacağı PDF dosyayı çıktı alıp, çalıştığı yere onaylattıktan sonra bu belgenin aslını yüksekokulumuza posta ya da kargo ile ulaştıran öğrencilerimizin durumları ilgili program başkanlıkları tarafından kontrol edilecek ve uygunluk görülmesi halinde stajları muaf edilecektir. Öğrenci muaf işlemi sonrasında, sistem üzerinden staj yükümlülüğünün kalktığını görebilmektedir.

Staj yükümü tamamlamak için ne kadar zamanım var? İşlemlerimi tamamlamak için son gün nedir?
Mezun olabilmek için Staj konusundaki tüm işlemlerinizin (resmi evrak teslimi vb) tamamlanması için son gün; Akademik Takvim deki Tek Ders Sınavı günleridir (Bir akademik yılda 3 adet Tek Ders Sınavı günü vardır). İlgili dönemin mezunları Tek Ders Sınavı gününde belirlendiğinden, öğrencinin staj işlemlerinin bu günden sonraya kalması, öğrencinin o dönem mezun olamaması anlamına gelir. Öğrenci işlemlerini bu günden sonra tamamlar ise, sonraki dönemin öğrenim harcını ödeyerek 1 dönem sonra mezun olur. Tüm öğrenciler bu durumu baştan kabul etmiş sayılır!

Staj için dış bir kuruluş önerir misiniz? Benim bulacağım bir staj yerini kabul eder misiniz?
Diğer bazı okullarda olabileceği gibi; okulun bir staj yeri önermesi, öğrenciyi yönlendirmesi ve bu işlemler için özel başvuru kabulü vb yaklaşım bulunmamaktadır!

Staj konusunda özel sorunum var?
Stajlar konusundaki pek çok olası durum ilgili yardım sayfalarında açıklanmıştır. Öngörülmeyen özel bir durum ile karşı karşıyaysanız, durumun aciliyetine göre okulumuzu telefon ile arayabilir ya da adamyo@sakarya.edu.tr ye e-posta ile danışabilirsiniz. Açıklanmış durumlar için alternatif çözüm sağlanmaz.

Staj beyan ve taahhüt formunu nasıl bulabilirim?
Staj beyan ve taahhüt formunu resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.